My article about sexist fridge magnets got attention

I pointed out that the sexist fridge magnets are wrong to sell in an airport. I was shared all over Facebook, the magnets were removed a few days later. It’s just wrong to sell them in a government owned airport.

Supersnippan
https://www.facebook.com/Supersnippan/posts/1344784168883354

Porrkultur 
https://www.facebook.com/porrkultur/posts/1041008895978648

ETC:se Facebook
https://www.facebook.com/ETCtidningarna/posts/10153980652460804

ETC.se
http://www.etc.se/inrikes/sverige-marknadsfordes-med-sexistiska-magneter

Det var författaren och föreläsaren Sofie Sandell som först reagerade mot försäljningen i en av souvenirbutikerna på Landvetter i Göteborg och skrev om det på sin blogg. Bland souvenirerna fanns två magneter föreställande bystiga kvinnor iklädda bikini med svenska flaggan. En av dem hade till och med studsande bröst som det gick att leka med.


Enligt Ulf Wallin, presschef på Swedavia, är magneterna nu borttagna ut sortimentet.

– Vi har pratat med butiken och de har tagits bort, säger han.

Han säger att det, så vitt han vet, bara är den uppmärksammade butiken på Landvetter som har sålt magneterna.

Men nu är de alltså slut med det.

– Vi vill ju inte att det ska säljas saker som kan upplevas som stötande för människor. När sådant här uppmärksammas ber vi butiken att ta bort produkten, säger han.

– Vi äger inte butikerna utan hyr ut platsen. I hyresavtalen regleras en del saker, som att man inte får framföra religiösa eller politiska budskap eftersom människor kan ta illa upp. Men vi kan inte reglera varje enskild sak som säljs. Men när det upptäcks agerar vi, ingenting ska bryta mot vår uppförandekod om allas lika värde, säger han.

Tycker du själv att magneterna är ett bra sätt att marknadsföra Sverige?

READ MORE   Media mention - 61 social media marketing tips from the pros 

– I och med att vi valt att ta bort dem så är det inte så vi vill att Sverige ska framstå. Vi vill vara ett modernt och välkomnande företag. Ibland är det svårt att ha detaljkännedom om allting, men när det kommer till vår kännedom så agerar vi.